Isiga konstverk från nordlig Snöfestival

 En flicka som skulpterar i snö medan en pojke tittar på

Två elever står framför en snöstaty i form av en ekorreHär kommer bilder från gårdagens Snöfestival i Kuttainen. Eleverna på Tulinkisuando Friskola tävlade i att göra snöskulpturer. Det blev en riktigt kall dag -26 grader. Trots kylan jobbade alla barnen på bra ute. Det bjöds på varm saft och kaka och så fick de gå in när de ville. Vilka fina snöskulpturer! En ekorre och ett piano.

Två pojkar vid en snöskulptur i form av ett piano

Norrsken, polarmörker och midnattssol

Ett grönskimrande ljus på mörk himmel, norrsken, över LKAB gruva i Kiruna

Aurora Borealis, norrsken, över Kiruna gruva av Rick McGregor

Norrsken är något som lyser på kvällen dom kan vara vit, grön, röd, gul och kanske några andra färger. Dom är jätte fina på kvällen när de är mörkt. Dom kommer under vintern man ser inte dom på sommaren. När man skriker eller visslar så sägs de att dom kommer närmare. De sägs också att norrskenen kan vissla. Norrskenet rör sig på himmelen, ena stunden kan det vara mycket norrsken och sen nästan ingenting.

Vi har ingen sol från den 6 december. Den kommer tillbaka i början av januari, men det är inte länge man ser den. Jag tycker att det är ganska mysigt när de är mörkt och man har ljus på. Men de är tråkigt också för man får inte vara ute så länge som man får  när de är ljus. Under den mörkaste tiden är det bara lite ljust någon timma mitt på dan.

Midnattssolen är jätte fin ibland är den röd. Det ser ut som att den dyker ner i älven när den går ner. De konstiga är att den aldrig riktigt försvinner.

Tankar kring norrsken, polarmörker och midnattssol av: Tulinkisuando Friskola, Kuttainen

Om du vill läsa mer om Norrsken, Aurora Borealis, kan du besöka Institutet för rymdfysik, IRF. Ett stort tack till Rick McGregor, IRF, som delar med sig av sina bilder på norrsken till Nalleresan.se!

Sunderbyns SK och kaninhoppning

Nallen sitter med en massa snö omkring sig
Hej på er!
Vi hade tänkt berätta lite grann om Sunderbyn och Luleå. Även vad vi håller på med här.
 
Grundet är en liten badstrand nere i Sunderbyn, på sommaren är det jättemycket med folk på grundet. På grundet håller även Scouterna på med sina äventyr, det också på sommaren. Vi har tagit några små bilder på grundets älv på vintern, fast nu är det fullt med snö där! Det gillade nallen ;)
 
Tre ungdomar som spelar hockeyHär i Sunderbyn håller dom mesta på med någon sport, i klubben Ssk! Som står för Sunderbyns sportklubb. En stor sport på vintern är nog hockey, vi har 3 killar i klassen som spelar hockey. Det är bara en som inte spelar, han satsar på innebandy istället!
 
 
Vi tjejer håller på med alla slag av sporter, dans, fotboll, innebandy, basket och även kaninhoppning och ridning!
 
En kanin som håller på att hoppa över ett hinderDet finns även en klubb i Norrbotten, en kaninhoppnings klubb!
Norrbottens kaninhoppare, även kallad BDKH, har funnits länge. Kaninhoppningen är en stor hobby/sport i norrbotten, det är enligt mig det roligaste som finns! För det första så håller man ju på med något levande, och för det andra så får man många nya vänner då det är en social sport. Sök på youtube eller någon annan sida som google, sök på ”Kaninhoppning” så kanske du kan klicka upp en video när någon kanin hoppar? Jag lovar att det är spännande! :)

 

Här ser ni hela glada gänget, Gul 6 på Hemängsskolan i Sunderbyn! :D Ha det bra!Nallen tillsammans med skolbarn i ett snöklätt vinterlandskap

Egen skog och hockeyglädje

Hej!

Vi kommer från en skola i S. Sunderbyn som ligger utanför Luleå.
Luleå ligger uppe i norr och här är det kallt just nu i januari. Vi i klass gul 6 är en grymt bra klass med 4 killar och 9 tjejer. Våran klass är väldigt sportig och ganska så vilda.

Skog av Vilma Blom, http://vilmabloom.blogspot.com/

Här ser ni vår skog på sommaren. I skogen har vi elljusspåret som är ett fint jogging spår och på vintern skidspår. Spåret är uppdelat i ett längre spår och ett kortare. Skogen i Sunderbyn är en vacker syn, fin tät barrskog med många djur.
I skogen finns ocks en backe som kallas teknik-backen. Där kan man ka skidor, pulka, madrass m.m.

Luleå hockey är vår stolthet som just nu ligger 3:a i tabellen.
Luleå hockey’s hemmaarena heter Coop arena. Vi här i Luleå är väldigt trogna till Luleås hockey lag och stöttar dom genom dom tuffaste matcherna.

Storspov av Vilma Blom, http://vilmabloom.blogspot.com/

 

 

Storspoven är skolans symbol som står för skolans motto.
S= samarbete
P=pålitlighet
O=omtanke
V=vetgirighet

 

 

Storspoven är en flyttfågel som kommer hit till oss på våren. Skolan är byggd på gammal ängsmark där storspoven vandrade förr i tiden. När skolan byggdes för drygt 30 år sedan så fick dom idéen av en storspov som logga.
MVH / Gul 6 Hemängsskolan

P.s Akta er för pomperipossa!