Storm drog in över Sverige och Malmö

Igår drog en storm in över sydvästra Sverige. Stormen fick namnet Berit av norrmännen. I våra tidningar kallas den för Adventsstormen då det var första advent igår. SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) gick ut med en klass 3 varning. Det betyder att det väntas extremt väder som kan innebära fara för allmänheten, dig och oss. Stanna hemma och följ upp ny information på internet, radio eller TV.

En storm uppstår när två luftmassor möts, en varm och en kall luftmassa. Luftmassorna blandas inte med varandra, utan den lättare varmluften stiger när den träffar den kalla. Då bildas moln längs fronten. Den gräns som uppstår mellan två luftmassor. Då har ett lågtryck bildats. Atmosfären vill utjämna tryckfallet. Luft sugs in från omgivningen. Det börjar blåsa. Ju större skillnaden är i lufttrycket, desto kraftigare blir vindarna. Vindhastigheten ska vara mellan 24,5 m/s – 32,6 m/s för att kallas för storm.

Det blåste jättemycket. En liten stund på eftermiddagen gick vi ut och kände på vinden. Sedan fick vi stanna hemma. Det blev tågstopp i Skåne och Öresundsbron stängdes av. Adventsfirandet ställdes in i centrala Malmö. Träd föll och skräp flög i luften.

Vi har läst och funnit information i Sydsvenskan, 2011-11-28, A-delen, s.6-9, samt på nätet SMHI. Av: Nebras och Khalil

Lucia-sånger och längtan efter snö, Regnbågens förskola

Hej! Nu när nallen ändå är på resa hit till Karesuando så passar den på att besöka förskolan Regnbågen. Det finns två förskolor i Karesuando, Regnbågen och samiska förskolan. Vi är en-avdelningsförskola som ligger fint vid gränsälven till Finland, mittemot grundskolan.

Nallen får se lite snö (ovanligt lite snö för årstiden) när han tittar ut från fönstret. Nallen ser också adventsstjärnor och adventsljusstakar i fönstret här på förskolan, och i många andra hus här runtomkring. Det är 1:a advent på söndag får nallen veta. Nallen övade Lucia-sånger med förskolebarnen och sjöng med i Lucia-sångerna av hjärtans lust, på svenska, finska och samiska. I vår förskola använder vi de tre språken dagligen.

Vi är ute en stund varje dag och både vi vuxna och barnen i förskolan längtar efter mer snö för att kunna åka kälke, åka skidor och göra snögubbar.

Det är fortfarande gryning ute, trots att klockan närmar sig 09.30. Polarmörkret har lagt sig över våra nejder, kallas Kaamos på finska. Nu, denna förmiddag, har vi -2,8 grader, ovanligt milt för årstiden. (Förra året denna dag var det omkring -25 grader som är normalt hos oss denna tiden om året.) Nästa gång solen orkar över horisonten är i mitten på januari 2012!

Nu ska nallen vidare till en annan förskola/skola i vår bygd. Lycka till på resan genom Sverige, vårt avlånga och vackra land.

Hej då, nallen! Från förskolan Regnbågens barn och vuxna

Nallen har hittat till Karesuando skola!

Karesuando skola är Sveriges nordligaste skola, ligger på gränsen till Finland. Vi har Sveriges nordligaste same skola som granne.

Vi i fsk – åk 3 har roligt i skolan. Vi äter god mat, är snälla och glada och respekterar varandra. Vi hjälper varandra på bästa sätt. Vi har en sjö vid skolan där vi kan åka skridskor och skidor på isen.

På fritiden spelar vi hockey, data- och tv-spel. Vi är med kompisar. Vi åker skridskor, skidor och badar på badhuset. På fritidsgården umgås vi och gör roliga saker. Vi går också på Bild och Form en gång i veckan. Vi målar och pysslar där.

Därför heter området Sofielund

Vi har tagit reda på hur Sofielund fick sitt namn.

För länge sedan tillhörde marken Skabersjös  gods. I slutet av 1700-talet genomfördes enskifte. Man flyttade ut gårdarna från byarna för att varje bonde skulle få sina åkrar samlade omkring sin gård. År 1792 köpte Hans Bauert en gård av Godsherren Tage Thott. Gården fick namnet Sophielund efter hans fru Sophia Charlotta af Trolle. Gården finns inte längre kvar.

Vi har hittat informationen på Wikipedia och Kulturarv Malmö. Av: Maja och Rayaan