Gott Nytt År!

Vi önskar er alla ett Gott Nytt År på våra språk i klasserna!

Tryck på den blå texten så får du läsa och höra: Gott Nytt År på våra språk i klassen

Under 2011 har vi fått en färdigrenoverad skola och ett kungabesök. Nalleresan kom igång. Vi har lärt känna skolbarn och platser i norra Sverige.

Vad kommer att hända under 2012!? Är nallen hemma igen hos oss i juni? Vem vinner EM i fotboll?

Vi ses på nalleresan.se!

Byggarbetsplats – Nya Raketskolan

Skolbarn framför den tillfälliga skolanHej! Nu har jag hamnat här på Raketskolan i Kiruna. Jag är och besöker Åk 1. Här går det 66 barn i ettan. Vi har tagit foto på den tillfälliga skolan som barnen går i under detta år. Här har vi samlats ute på skolgården. De har en backe, gungor och annat som de kan leka med under rasterna.

Barnen lät mig följa med och titta på byggandet av den nya skolan. Oj vad stor den ska bli. Barnen längtar till nästa läsår då de ska få börja på Nya Raketskolan. 

 

Här ser ni den nya skolan från framsidan. Jag tror att jag också hade velat se skolan när den blir klar. Men barnen lovade att skicka bilder under byggandet.

Här är jag med barnen i 1A, B, C. Kan ni hitta mig på bilden? Nu reser jag vidare. Hej då!

 

 Här är en länk där ni kan se ritningar till den Nya Raketskolan i Kiruna.

Från en nalle till en annan

Hej!

En nalle iklädd piratkläder lystrar till namnet Lage

Lage Björnsson

WOW! Vad du är modig! Själv är jag en nalle som jobbat lite i skolan, just nu bara ibland. Jag har varit i alla möjliga årskurser från F-klass till 5or. Det är verkligen kul. Jag har varit jättenervös bara jag skulle hänga med på utflykt, så jag är imponerad att du vågar åka helt själv utan din klass. Coolt!

Du får hemskt gärna titta hit till Södra Sandby utanför Lund innan du åker hem till Sofielund. Du kan få åka med mig och Lena som jag jobbar med, vi brukar ta bussen hem till Malmö och vi nallar betalar inte så du kan säkert också åka med.

Lycka till och hoppas vi ses till våren! Björnhälsningar Lage

Här kan du läsa mer om Lage!

Kan inte barn få Nobelpris?

Hej nallen!
Du missade Nobelfesten på Sofielundsskolan idag! Vi fick lära oss om Alfred Nobel och se en film om förberedelserna inför den riktiga Nobelfesten i Stockholm.

Alfred Nobel sittandes i en fåtölj med sitt huvud lutandes i sin vänstra hand.

Alfred Bernhard Nobel av okänd fotograf, Smithsonian Institution, http://www.flickr.com/photos/vanderkroew/3617385154/, CC BY-NC-SA 2,0

Visste du att Alfred Nobel levde under 1800-talet och arbetade som kemist och uppfinnare? Han uppfann också dynamiten. När han dog 1896 i Italien var han en mycket rik man. Tänk att vi firar en rik man som är död. Nej, vi firar alla de personer som har fått Nobelpris i år. Alfred Nobel testamenterade sina pengar till en stiftelse som delar ut pris till de personer som gjort eller gör nytta för mänskligheten genom sin forskning. Det finns pris i bland annat litteratur, medicin och fredsarbete. Årets litteraturpris gick till en svensk poet Tomas Tranströmer. Nobelpriset delas alltid ut den 10 december. Fyra långbord findukade till Sofielundsskolans Nobelfest

Lärarna hade dukat jättefint på fritids. Vi hade fina kläder på oss dagen till ära. Det var spännande att finna och sätta sig på sin plats. Vi var elever från åk 3, 4 och 5. Middagen började med musik. Det var nästan som den riktiga Nobelfesten. Vi fick också ett häfte med menyn, sånger och information om Alfred Nobel. Vi blev bjudna på Kalkonschnitzel och ugnsstekt potatis. Muffins à la Soffe till efterrätt! Det var kul men så mycket prat.

Du skulle ha varit här nallen, men du firade kanske Nobelfesten med andra skolbarn. Hoppas att du mår bra! Om det nu är så att barn inte kan få Nobelpris, så kan man i alla fall drömma om det.

Hälsningar Treorna på Sofielundsskolan

Lek med samedockor

Sameskolan KaresuandoHär är vår skola Sameskola Karesuando.Vi är 35 elever i hela skolan. I vår klass som är en F-2 är vi 14 elever.

 

 

 

 

Vi brukar skrilla på isen. Just nu håller vi på med vår snökoja. Här är vår termonoder. Den visar hur många grader det är ute med färger. När vi har -10 är det blå lampor som lyser.

 

Nallen omgiven med samedockorHär sitter er nalle med våra samedockor och de har roligt tillsammans. Vi tränar lucia sånger på samiska. I vår skola pratar vi samiska med varandra. När vi har samiska lektion så har vi samiska böcker som vi arbetar med. Nalle lärde sig samiska och var ute med oss i snön.

En skylt där man ser bron över till Finland i bakgrunden

Bro över till Finland

 

Kyrkan i Karesuando

Vår kyrka i Karesuando

 

Hejdå och lycka till på resan!

God jul önskar Sameskola Karesuando