Isiga konstverk från nordlig Snöfestival

 En flicka som skulpterar i snö medan en pojke tittar på

Två elever står framför en snöstaty i form av en ekorreHär kommer bilder från gårdagens Snöfestival i Kuttainen. Eleverna på Tulinkisuando Friskola tävlade i att göra snöskulpturer. Det blev en riktigt kall dag -26 grader. Trots kylan jobbade alla barnen på bra ute. Det bjöds på varm saft och kaka och så fick de gå in när de ville. Vilka fina snöskulpturer! En ekorre och ett piano.

Två pojkar vid en snöskulptur i form av ett piano

Norrsken, polarmörker och midnattssol

Ett grönskimrande ljus på mörk himmel, norrsken, över LKAB gruva i Kiruna

Aurora Borealis, norrsken, över Kiruna gruva av Rick McGregor

Norrsken är något som lyser på kvällen dom kan vara vit, grön, röd, gul och kanske några andra färger. Dom är jätte fina på kvällen när de är mörkt. Dom kommer under vintern man ser inte dom på sommaren. När man skriker eller visslar så sägs de att dom kommer närmare. De sägs också att norrskenen kan vissla. Norrskenet rör sig på himmelen, ena stunden kan det vara mycket norrsken och sen nästan ingenting.

Vi har ingen sol från den 6 december. Den kommer tillbaka i början av januari, men det är inte länge man ser den. Jag tycker att det är ganska mysigt när de är mörkt och man har ljus på. Men de är tråkigt också för man får inte vara ute så länge som man får  när de är ljus. Under den mörkaste tiden är det bara lite ljust någon timma mitt på dan.

Midnattssolen är jätte fin ibland är den röd. Det ser ut som att den dyker ner i älven när den går ner. De konstiga är att den aldrig riktigt försvinner.

Tankar kring norrsken, polarmörker och midnattssol av: Tulinkisuando Friskola, Kuttainen

Om du vill läsa mer om Norrsken, Aurora Borealis, kan du besöka Institutet för rymdfysik, IRF. Ett stort tack till Rick McGregor, IRF, som delar med sig av sina bilder på norrsken till Nalleresan.se!

Nalle + Crosby = Kompisar

Hej alla barn i klass 3a och 3b!

Elever från T skola tillsammans med nallen och deras nalle CrosbyNu är nallen här hos oss på Tulinkisuando Friskola. Vi är 16 st i vår klass och går i en 3-4:a. Vi är 45st på skolan. När vi börjar 7:an måste vi åka buss till Karesuando skola.

Vi bor i Kuttainen, granne med Snöflinge barnen. Vi bor också precis bredvid ön Isosaari (Stor-ön som det heter på svenska). På ön finns det får och vi har ett fårhus där. Runt ön kan man åka skridskor på hösten, de är 1 mil. Vi skickar med en bild när vi åker skridskor på sjön Tervajärvi förra året.Skolbarn åker skridskor på en sjö

Vi håller på att träna till lucia här. Gör ni det? Nalle har fått vara med på vår samling, där vi lyssnar på adventskalendern och sjunger. Vad heter nallen mer än Nalle? Vi har också nallar här som heter: Crosby, Kane, Chara, Teddy, Ovechkin och Chesan.

Brasa ute i ett snötäckt landskap

Nästa vecka orkar inte solen upp över horisonten här nå mer. Lycka till vidare på resan! Vi kommer att följa er blogg!

Hälsningar kompisarna här uppe i nord.