Sträckan är 1509 km

Vi har undersökt olika avstånd där vi utgått från sträckan mellan vår skola i Malmö och nallens första stopp i Karesuando.

Vi använde oss av en webbadress som heter se.avstand.org. Ordet distans betyder avstånd. Vi mätte inte bilsträckan utan fågelvägen. Det betyder den direkta sträckan mellan två platser. Ni kan se på vår Europakarta hur vi har dragit streck mellan Malmö och olika städer.

Europakarta med sträckan Malmö/Karesuando samt Malmö/olika huvudstäder markerad

Vi började med att mätta distansen mellan Malmö och Karesuando. Det blev1509 km. Sedan provade vi att beräkna avståndet mellan Malmö och andra huvudstäder. Budapest, Kiev, Oslo och Paris låg för nära. Madrid låg för långt bort. Nu stod det mellan Pristina, Podgorica och Rom. Det skiljde 46 km mellan Malmö/Pristina och Malmö/Karesuando, följt av 25 km för Malmö/Podgorica och 16 km för Malmö/Rom. Italiens huvudstad Rom ligger närmast med sina 1525 km till Karesuandos 1509km.

Vart vill vi nu åka? Till Rom eller Karesuando? Vi vill åka till Karesuando så klart! För då kan vi leka i snö, åka pulka, göra snögubbar och åka skridskor. Vi kan få se norrsken. Vi kan träffa våra nya kompisar i Kuttainen. Det ligger 20 km från Karesuando.

Inlägget är gjort av: Bruna, Ali K och Töj från klass 3a på Sofielundsskolan!

Storm drog in över Sverige och Malmö

Igår drog en storm in över sydvästra Sverige. Stormen fick namnet Berit av norrmännen. I våra tidningar kallas den för Adventsstormen då det var första advent igår. SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) gick ut med en klass 3 varning. Det betyder att det väntas extremt väder som kan innebära fara för allmänheten, dig och oss. Stanna hemma och följ upp ny information på internet, radio eller TV.

En storm uppstår när två luftmassor möts, en varm och en kall luftmassa. Luftmassorna blandas inte med varandra, utan den lättare varmluften stiger när den träffar den kalla. Då bildas moln längs fronten. Den gräns som uppstår mellan två luftmassor. Då har ett lågtryck bildats. Atmosfären vill utjämna tryckfallet. Luft sugs in från omgivningen. Det börjar blåsa. Ju större skillnaden är i lufttrycket, desto kraftigare blir vindarna. Vindhastigheten ska vara mellan 24,5 m/s – 32,6 m/s för att kallas för storm.

Det blåste jättemycket. En liten stund på eftermiddagen gick vi ut och kände på vinden. Sedan fick vi stanna hemma. Det blev tågstopp i Skåne och Öresundsbron stängdes av. Adventsfirandet ställdes in i centrala Malmö. Träd föll och skräp flög i luften.

Vi har läst och funnit information i Sydsvenskan, 2011-11-28, A-delen, s.6-9, samt på nätet SMHI. Av: Nebras och Khalil