Lekplatsutrustning utomhus – För skolor & offentliga miljöer

Lekplatsutrustning utomhus finns ofta på skolor, förskolor och i offentliga miljöer. De spelar en central roll i barns motoriska och kognitiva utveckling. Genom att leka på utrustning som klätterställningar och rutschbanor, tränar barn sin balans och koordination. De lär sig att balansera på smala ytor, hoppa över hinder och klättra upp och ner. Genom att göra detta regelbundet kan barnen förbättra sin rörlighet och styrka. Lekplatsutrustning kan också utmana barnen och hjälpa dem att utveckla sin problemlösningsförmåga.

Leverantörer av lekutrustning utomhus

När det kommer till att skapa en lekplats i en offentlig miljö, är valet av rätt leverantör av lekutrustning avgörande. Det finns flera företag i Sverige som specialiserar sig på att tillhandahålla högkvalitativ lekutrustning för offentliga miljöer, och två som sticker ut i positiv bemärkelse presenteras nedan.

CADO är kända för sitt breda sortiment av lekutrustning, allt från traditionella gungor och rutschbanor till mer specialiserade utrustningar som studsmattor och hängmattor. De har en stark inriktning på säkerhet och kvalitet, vilket gör dem till ett pålitligt val för alla som vill skapa en säker och rolig lekmiljö.

ScanCord erbjuder ett stort sortiment av lekutrustning med en tydlig inriktning på att skapa produkter som är både säkra och hållbara. De har lång erfarenhet av att arbeta med offentliga miljöer, vilket innebär att de har den kunskap och expertis som krävs för att skapa lekplatser som är anpassade till specifika behov och miljöer.

Båda företagen erbjuder professionell rådgivning och hjälp med att planera och designa din lekplats, vilket kan vara ovärderligt när du försöker skapa en lekmiljö som är både rolig och säker för barnen. Så oavsett om du planerar att skapa en lekplats för en skola, en förskola, en park eller någon annan offentlig miljö kan dessa företag erbjuda produkter och expertis som du behöver för att göra din vision till verklighet.

Lekutrustning i offentlig miljö

Vid planering av lekutrustning i offentlig miljö är det flera faktorer som behöver beaktas. Dessa inkluderar säkerhet, hållbarhet, variation av utrustning och anpassning till miljön.

Säkerhet och hållbarhet

Säkerhet är av yttersta vikt när det gäller lekutrustning i offentlig miljö. Utrustningen måste uppfylla alla gällande säkerhetskrav och vara robust och hållbar för att kunna stå emot frekvent användning och väderförhållanden.

Variation av utrustning

För att skapa en stimulerande och engagerande lekmiljö är det viktigt att ha en variation av lekutrustning. Detta kan inkludera allt från klätterställningar, rutschbanor och gungor, till mer specialiserade utrustningar som studsmattor, hängmattor och nätbroar. Genom att erbjuda en mängd olika lekupplevelser kan du bidra till att alla barn hittar något de tycker om och utmanas av.

Anpassning till miljön

Lekutrustningen bör också anpassas till den specifika miljön. Detta kan innebära att ta hänsyn till den tillgängliga ytan, den omgivande miljön och de specifika behoven hos barnen som kommer att använda utrustningen. Oavsett om du planerar för en skolgård, en förskola eller en offentlig park, finns det utrustning som kan anpassas för att passa dina behov.

Regler och krav

Slutligen är det viktigt att vara medveten om de specifika regler och krav som gäller för lekutrustning i offentliga miljöer. Enligt Boverket måste lekredskap som är avsedda för offentlig miljö, som t.ex. gemensam lekplats för flerbostadshus eller radhus, vara CE-märkta.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du skapa en säker, hållbar och stimulerande lekmiljö för barn i offentliga miljöer.

Olika typer av lekutrustning

Det finns en mängd olika typer av lekutrustning tillgänglig, allt från klätterställningar, rutschbanor, gungor, till mer specialiserade utrustningar som studsmattor, hängmattor, och nätbroar. Dessa erbjuder olika typer av lekupplevelser och bidrar till att skapa en varierad och stimulerande lekmiljö.

Klätterställningar och rutschbanor

Klätterställningar och rutschbanor är två av de mest populära typerna av lekplatsutrustning. De erbjuder en mängd olika lekmöjligheter och bidrar till att utveckla barns motoriska färdigheter, balans och koordination. Klätterställningar utmanar barnen att klättra upp, ner och runt, vilket hjälper till att bygga styrka och flexibilitet. Rutschbanor, å andra sidan, ger en spännande och rolig upplevelse som barnen älskar.

Återförsäljare

CADO

CADO erbjuder ett brett sortiment av klätterställningar för lekplatser, med över 300 modeller i trä och rostfritt stål finns det garanterat något som passar din lekmiljö och barnens åldrar. Deras klätterställningar är moduluppbyggda, vilket ger en stor flexibilitet och möjlighet att skapa unika klättersystem. Du kan enkelt anpassa med olika redskap, rutschkanor och andra funktioner för att skapa en utmanande och rolig lekplats.

Kontakt: mail@cado.se

cado.se
Bygghemma

En lekställning från Bygghemma med både klätterställning och rutschkana är ett enkelt och smidigt sätt att skapa en rolig och utmanande lekmiljö för dina barn. De erbjuder ett stort utbud med varianter i olika modeller, storlekar och prisklasser, för att passa alla plånböcker – oavsett om det är till en privatperson eller en kommun.

Kontakt: 010-140 01 00

bygghemma.se
Scancord

Scancord erbjuder rutschkanor som garanterar hög kvalitet och säker lek för barn i alla åldrar. De erbjuder ett brett utbud i olika material, längder och färger som passar såväl privata trädgårdar som offentliga lekplatser. Deras rutschkanor är robusta och tåliga och klarar av tuffa väderförhållanden. Dessutom är de enkla att installera och underhålla, vilket gör dem till ett attraktivt val för både privatpersoner och kommuner.

Kontakt: info@scancord.net

scancord.net

Gungor och studsmattor

Gungor och studsmattor är andra populära typer av lekplatsutrustning. Gungor ger en rolig och avkopplande upplevelse, medan studsmattor erbjuder en spännande och energisk aktivitet. Båda dessa typer av utrustning bidrar till att utveckla barns balans och koordination, samt deras motoriska färdigheter.

Återförsäljare

Hörby bruk

En gungställning, likt dessa från Hörby Bruk, ger barnen en klassisk och rolig lekupplevelse. Hörby bruk erbjuder varianter i olika storlekar och modeller, med gungor i både trä och stål. Som en kvalitetsleverantör är vi övertygade om att du kan hitta den perfekta gungställningen för din lekplats, oavsett om du har en stor eller liten yta.

Kontakt: info@horbybruk.se

horbybruk.se
CADO

CADO har ett brett utbud av gungställningar i olika storlekar och modeller. De erbjuder både klassiska i trä och mer moderna varianter i stål. Du kan känna dig trygg med att deras produkter är tillverkade av högsta kvalitet med hållbara material som tål både väta och vind, vilket även ger en lång livslängd.

Kontakt: mail@cado.se

cado.se
Skyltab

Skyltab erbjuder flera varianter av studsmattor i olika storlekar och modeller. Det är ett enkelt och roligt sätt att ge barnen en aktiv och spännande lekupplevelse samtidigt som barnens koordination, balans och motorik förbättras av att hoppa studsmatta. Det är också ett bra sätt att få motion och frisk luft.

Kontakt: 08-777 77 82

skyltab.se

Specialiserad utrustning

Förutom de mer traditionella typerna av lekplatsutrustning finns det också en mängd specialiserade utrustningar som hängmattor, nätbroar och klätternät. Dessa erbjuder unika och spännande lekupplevelser som kan anpassas till olika åldersgrupper och färdighetsnivåer.

Återförsäljare

Folklek

En hängmatta, likt den här varianten från Folklek, kan både ge avkoppling och lek på lekplatsen. De erbjuder robusta modeller i olika material som tål tuffa lekar och samtidigt kan ge en skön stund ute i friska luften.

Kontakt: 0171-10 09 90

folklek.se
Scancord

Med ett klätternät från Scancord öppnas en värld upp för utmaning och klättringsglädje. Deras robusta nät i olika maskstorlekar och färger inspirerar till fantasifulla lekar och stärker både motorik och koordination hos barn i alla åldrar.

Kontakt: 04-151 54 00

scancord.net
CADO

Ett klätternät från CADO kan ge barnen en utmaning och rolig upplevelse på lekplatsen. De erbjuder nät i olika storlekar och modeller, allt från enkla nät till mer avancerade klätterväggar. Deras produkter är tillverkade av slitstarka och godkända material för offentligt bruk, vilket garanterar säker lek.

Kontakt: mail@cado.se

cado.se

Välja rätt för din miljö

Lekplatsutrustning kan anpassas för användning både inomhus och utomhus, och för olika typer av miljöer, inklusive förskolor och offentliga platser. Detta gör att du kan skapa en stimulerande och meningsfull plats för barn att leka och lära sig, oavsett var du befinner dig.

Förstå dina behov

När du väljer lekplatsutrustning är det viktigt att först och främst förstå dina behov. Vilken typ av miljö planerar du för? Hur många barn kommer att använda utrustningen? Vilka åldersgrupper handlar det om? Genom att svara på dessa frågor kan du börja att identifiera vilken typ av utrustning som skulle vara mest lämplig.

Ta hänsyn till barnens ålder och färdigheter

Barn i olika åldrar och med olika färdighetsnivåer kommer att ha olika behov när det gäller lekplatsutrustning. Yngre barn kan behöva mindre och mer säkra utrustningar, medan äldre barn kan njuta av mer utmanande och spännande utrustningar. Det är viktigt att välja utrustning som är lämplig för åldersgruppen och färdighetsnivån hos barnen som kommer att använda den. Läs en sammanfattning över barns utveckling och dess olika faser hos Kunskapsguiden.se

Skapa en säker och stimulerande lekmiljö

När du väljer lekplatsutrustning är det viktigt att tänka på hur du kan skapa en säker och stimulerande lekmiljö. Utrustningen ska vara säker att använda, men den ska också erbjuda en mängd olika lekmöjligheter för att hålla barnen engagerade och stimulerade.